fredag 22 juli 2011

Ilmar och dansande systrar är förebilder i Malmö

Hassela Helpline har sitt huvudkontor i Malmö och utser varje år på Malmöfestivalen ett antal förebilder. Imorgon lördag är sista dagen för att lämna förslag

Imorgon lördag är sista chansen att nominera den du tycker ska få utmärkelsen Dagens förebild på Malmöfestivalen. Hittills är ungdomssamordnare, forskare, lärare, rektorer, två dansande systrar, en konstnär, en kommunalt anställd kvartersmamma, och Ilmar Reepalu.
Fyra av dessa personer kommer att få utmärkelsen Dagens förebild. Vilka det blir bestäms av en jury bestående av en oberoende jury.
Här kan du läsa några av nomineringarna och motiveringarna som hittills skickats in.
De ger en bred och härlig bild av allt gott som görs Malmö.


Nominerade till Dagens förebild 2011
 med de motiveringar som skickats in - urval


Jasmina Dizdarevic, 24, Koordinator Malmö stad/Västra Innerstaden SDF
Jasmina är en av de personer som gör att man även i dystra tider vet att staden är i goda händer och att någon arbetar med sin själ för att gynna och förbättra ungas situation idag och i framtiden. Jasmina kombinerar hårt, detaljerad och målinriktad arbete med en gedigen pedagogisk förmåga att bemöta, tala med, uppmuntra, stärka och inspirera och lyssna på unga i alla åldrar och har ofta kunnat visa att unga förmå att överraska oss vuxna mer än vad vi ofta tror.
Momodou Jallow, 35, International Student advisor på Malmö Högskola   
Jag vil nominera Momodou Jallow då han gång på gång, ensam, vågat stå upp för allas människors och malmöbors lika värde och rättigheter. Momodou arbetar heltid på Malmö Högskola men har under många år engagerat sig frivilligt för att stödja kampen mot diskriminering och rasism i Malmö, Sverige och Europa. Trots personliga påhoppp och trakasserier mot honom och hans familj vägrar Momodu låta sig tystas och tack vare det är vi många personer som idag kan sträcka på oss lite extra och känna stolthet över vilka vi är och hur vi ser ut.
Ilmar Reepalu, 66, Politiker   
Han har nyskapat Sveriges tredje stad, till en varm och välkomnande stad, där det finns plats för alla. Hans okuvliga mod och vilja till att förändra, förbättra har utvecklat Malmö till en modern och öppen frizon för alla människor. Det nya Malmö sjuder av äventyrslusta och framtidstro. Ilmar har förändrat staden till ett föredöme för alla kommuner och alla kommunpolitiker. Tack Ilmar!!!
Mitra Memari, 53, Sdf limhamn bunkeflo
Är som en mamma för alla ungdomar i Bunkeflostrand go o glad som kexckokolad
Nicolas Lunabba, 30, tränare på HelaMalmö/Malbas basket
Han jobbar ständigt med att motivera och förstärka ungdomarna. Han jobbar mest med mellanstadieelever och därför fångar han upp dem i tidig ålder. Han är även en förebild genom sitt eget beteende; röker ej, dricker ej och droger finns absolut inte i hans liv.
Marie Larsdotter o Katalin Wagner, 45-50, lärare på Augustenborgsskolan   
I ett par år har dessa lärare under en månad på sommarlovet engagerat musiktalanger i Fosie inom Ung i sommar. De tränar och sätter ihop ett bra team av elver som slutat årskurs 9. Dessa erbjuder, äldre på äldreboende, förskolor och allmänheten en varierad föreställning av musik och sång.
Jafer Taoun    50-60?    konstnär
Jafer Taoun är en mycket mycket viktig förebild för att skapa ett ""gemensamt"" Malmö. J. Taoun har sedan 1995 ( ett år efter att han som flykting kom från Irak) med stort engagemang, värme och kunskap arbetat med unga på Drömmarnas hus. Som konstnär och utbildad konstpedagog, själv själsligen särgad av ett krig, vill han ge unga ett verktyg att via konsten  bearbeta och uttrycka svåra upplevelser. Han står bakom offantligt många konstnärliga projekt med unga i Malmö. Också i ramen för Malmöfestivalen  (varje år sedan 1997).
 I år ska en lång linje med växter ( var och en framodlad av en olika barn o ungdomar) skapas från innerstan i Malmö ut mot Rosengården.  Taoun har också haft workshops med barn i andra länder Europa men också i Irak Tunisien osv. Han har också fört fram sina tankar som konsult  för Region Skåne kultur.Hans engagemang för konstens möjlighet att föra människor samman och konsten som ett medel att ge unga människor ett språk att  uttrycka det annars outtryckbara är av störta vikt i ett Malmö som jag vill ha jämlikt, öppet och förstående för olika människors erfarenheter och med gemenskap."
Janet Chikane Quidel, 24-25, Dansledare på Bowdown - Dance Academy
Hon vissa hur man kan följa sina drömmar. Man kan göra vad som helst bara  man kämpar för det. Genom att hon är glädje spridare och vissa kärlek och kunskap så kan liksom ingen sluta gilla henne. Det samma med hennes dans grupp "Bowdown" som håller i en dansskola som heter: Bowdown - Dance Academy i Malmö. Man kan inte sluta gilla dom! Dom betyder mycket för dess elever!
Julie Chikane, 22, Danslärare och dagis fröken
Julie är en tjej som är 22 år och är uppväxt i Rosengård i Malmö. Hon är en person som hade stora drömmar och i alla andras ögon var hennes drömmar blinda. Dom trodde inte att en tjej från Rosengård kan uppnå sina drömmar. Hennes dröm var att ha en egen dansskola, hon har alltid velat bli en dansös som folk kommer ihåg. Julie är 22 år nu och har sin egen dansskola, hon är med i en känd dansgrupp som heter Bowdown, alla vet vem hon är och hon kommer aldrig bli glömd. Speciellt inte av hennes kära danselever som hon även är en god vän till. Julie är en vän till mig och jag vet att hon har gått igenom mycket, att se vart hon är just nu gör mig inget mer än stolt. hon har blivit sveriges dancehall queen 2011, hon har dansat med många kända på scen som tex. spank rock eller busy signal. och det bästa med Julie är att hon ställer upp för sina elever och hon finns alltid för dom. Hon är en stor förebild för många unga tjejer i Malmö speciellt för mig. Att själv vara uppväxt i en liten stadsdel i Malmö får mig att vilja bli exakt som Julie, sluta lyssna på folk och följa min dröm. Hon är ett perfekt exempell på "drömmar kan bli verkliga om man bara vill" för så fort man kommer in i danslokalen så känner man hur stor vilja hon har i att förbättre sig själv och sina danselever. Julie är som en Suoperwoman. Jag kan fortfarande inte förstå hur hon klarar av så mycket. Hon har sina danselever, hon har massa shower som hon och resten i Bowdown måste träna på och sedan uppträda, hon har precis flyttat in i en ny lägenhet, hon jobbar på ett dagis och hon måste också ha tid för att leva ett normalt liv. Hon är en person som sätter alla andras behov före än hennes egna. Det har hänt många gånger att hon stannar kvar i danslokalen för att träna extra eller prata med sina elever bara för att dom ska må bättre, när hon egentligen hade kunnat gå hem och vila eller göra något annat. Hon bryr sig väldigt mycket om sin omgivning och man känner en obeskrivlig kärlek ifrån Julie varje gång man träffar henne, hon ser till så att alla är glada och är på humör. Finns det en bättre människa i världen? En bra förebild är en person som visar folk hur man ska agera i deras situationer. Eller en person som får andra personer att vilja bli bättre. Julie är en sådan person, ända sedan jag har börjat på hennes dansskola Bowdown Dance Acedemy så har jag pushat mig själv till att nå mål jag aldrig hade nått utan Julie. Ibörjan var jag en blyg tjej som ville lära mig att dansa för jag tyckte att det verka vara kul, men nu är jag en tjej som vågar vara mig själv och jag står upp för mig själv, och jag har ett helt nytt perspektiv för dans. Tack vara en enormt älskad person Julie.
Hala Mohammed, 24, Ungdomssamordnare på Malmö stad/Polisen, tel 0735919352 - fem nomineringar
Hala är en bra förebild för att hon verkligen brinner för barn och unga. De senaste 5 åren har hon varit aktiv i bland annat Röda korset ungdomsförbund i Malmö (ordförande senaste 3 åren) och även fast hon de senaste 2 åren jobbat heltid med barn och unga i Malmö så vägrar hon ge upp sitt ideella engagemang fastän barn och unga i Malmö upptar nästan hela hennes vakna tid. Hon ser sina medmänniskor och försöker göra det lilla extra för de extra utsatta ungdomar hon möter. Hala Mohammed är en sann förebild.
Motiverat ungdomar till att ta initiativ till egna projekt. Har varit en stöd för dem och hjälpt dem växa upp till starka personer med gott självförtroende och att de kan lyckas med vad som helst! Finns ingen annan bättre ledare än Hala Mohammed, när hon sluta från Malmös Unga blev alla besvikna och hon förtjänar verkligen priset. Så många ungdomar hon har hjälpt och så många som ser upp till henne. Man har kunnat få tag i henne dygnet runt och hon har alltid haft ett fint hjärta och hjälpt en på bästa sättet. En riktigt bra förebild!
Hala var och är en inspiration och en hjälpande hand i det ungdomsforumet jag är medlem i. Det finns få personer som Hala, som gör vad som krävs för att få gemenskap och göra dagen till en bättre plats, jag nominerar henne som min förebild för de är hon värd!
Innan jobbade hon som ungdomsråds ledare, men nu jobbar hon med polisen för att hålla ungdomar borta från knark och annat kriminalitet över huvudtaget    Hon är en bra förebild för ungdomar och hon har arbetat inom Malmös Unga som är ett ungdomsråd som arbetar som gör så att ungdomar i malmö kan känna sig trygga i malmö osv och för att ungdomar ska veta att de också har en plats inom politik. Hon har hjälpt Malmös Unga riktigt mycket, och stöttat oss riktigt mycket.
Hala Mohammed är ÅRETS förebild för unga. Genom sin viljestyrka och kärlek har hon ökat engagemanget bland Malmös ungdomar och expanderat en grupp om 4 till massvis av glada ungdomar. Hon har visat för Malmös politiker att det finns ungdomar som vill vara med och påverka och hon har funnits som ett stöd vid alla arrangemang vi anordnat. Hala har också genom sitt förtroendegivande agerande gett oss ungdomar någon att vända sig till i alla situationer. Med ett ord kan vi beskriva Hala Mohammed: KÄRLEK
Rabi Wail, 40 år, Biträdande rektor 
Rabi är en personen som har hjälpt många människor utan att behöva begära något tillbaka, jag är en av dem personer han har ställt upp med när det gäller hjälpa till att fixa ett jobb, motivering och bl.a. get mig en tjänst på denna skolan har nu har startat. Han är en förebild för många ungdomar i stadsdelen Rosengård, där alla känner till han. Han tar oxå hand om sin pappan som är jättesjuk och har varit det sedan flera år tillbaka. Jag skulle vilja rekomendera denna personen till dagens förebild.
Hjalmar Falck. ca 58, Områdeskoordinator Seved   
Han är Områdeskoordinator på Seved i Malmö. Utöver sitt arbete är han djupt engagerad i människorna som bor där. Han har personligen sett till att människor har fått bostäder och att oärliga hyresvärdar uppdagats. Han möter ungdomar från Seved som har problem och sitter och lyssnar på dem. Han bryr sig om alla och bryter även mot direkta order från dryga kommunchefer för att hjälpa människorna på Seved.
Miroslav "Miro" Svikovic
Ingen motivering har lämnats
Britt-Marie Karaschin, 65, Pensionerad rektor, Kryddgårdsskolan  
Hon har som rektor lett Kryddgårdsskolan i Rosengård på ett föredömligt sätt. Stämningen när man kommer in på Kryddgårdsskolan är alltid varm, lugn och god.
Laid Bouakaz, 45, Eldsjäl/forskare    
Laid Bouakaz har gjort mycket i Malmö som politiker och alla andra inte vill erkänna. Han är ute varje dag och talar med våra ungodmar i Rosengård och fosie. laid är en god personer som utgår från sin egen klassresa och ofta berätta för våra ungodmar."kan jag så kan ni". Laid är en äkta förebild med mycket kunskap o han arbetar för liftar fram det om förenar och förklara det om skiljer oss. Vi vill se laid som en viktig person i malmö med tanke på vad han gjort och vad han gör nu.
Dagens förebild delas ut av Hassela Helpline.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar