söndag 17 juli 2011

Röker du hasch och har dåligt minne? Om du inte ser sambandet beror det nog på att du röker hasch.

Jim berättar i DN idag om hur hans minne fortfarande fungerar dåligt 19 månader efter att han slutade röka.

Jag har de senaste åren pratat med oroliga föräldrar i vår rådgivning, Hassela Helpline. Som Hassela-utbildare har jag diskuterat cannabis med många ungdomar på skolor. Några saker har blivit tydliga för mig.

Omgivningen blir snabbare klar över cannabisens negativa effekter än brukaren själv. Cannabis-missbrukare får sämre minne, tänker slöare, skjuter gärna upp saker och ting och får svårare att se sammanhang. Men denna sista effekt verkar göra att de själva får svårt att upptäcka de andra negativa effekterna och sätta det i samband med sitt cannabismissbruk.

Jag har också sett tre saker som motiverar ungdomar att sluta sitt missbruk. Det ena är när de faktiskt upptäcker cannabisens påverkan: att de har saker de vill göra men som de inte får gjorda, att deras minne inte fungerar som det brukade göra, eller att de tänker långsammare än jämnåriga.

Det andra är mer sällsynt, men väldigt kraftfullt. De har ofta en massa argument om varför det inte är farligt, och låter inte några sakliga argument slå hål på det. Däremot har jag ett par gånger sett deras argument bryta ihop när ett yngre syskon frågat om de tycker det är OK att även de börjar använda cannabis.

Då har det varit som att de sett de negativa effekterna utifrån. De har inte självkänsla nog att sätta stopp för sitt eget missbruk. Men de har inte velat se sin lillebror eller lillasyster i de situationer eller i det beroende de själva befinner sig.

Det tredje som jag sett motivera en inbiten cannabismissbrukare till drogfrihet är just en lång period av påtvingad drogfrihet. Oftast är det en period med tvångsvård utan tillgång till droger. Drogfriheten gör att de upptäcker nackdelarna som de inte kunde se när de var ständigt påverkade.

1 kommentar:

  1. skitsnack det finns inga cannabismissbrukare bara brukare!

    SvaraRadera