onsdag 13 juli 2011

Riskera vänskapen för att vinna den

Imorse höll vi en liten workshop med ett gäng tonåringar från Skåne. Tillsammans tänkte vi kring ett projekt om mod som vi planerar för. Mod kan vara att våga säga ifrån när man tycker något är fel, att säga nej när man inte vill - även om ens vänner vill. Eller det kan vara att "skvallra" på en vän som tar droger eller begår brott, för att man tror att det är det rätta.

Det blev ett mycket bra samtal och många bra idéer för projektet.

Ett erfarenhetsutbyte fastnade. En kille berättade att han inte skulle kunna tjalla på en kompis till socialen eller polisen. Han litade inte på att de gjorde saker och ting bättre. En Malmötjej berättade att hon hade tipsat polisen om en killkompis som hade börjat röka på - hon och en tjejkompis hade till och med polisanmält honom flera gånger. Varje gång gick polisen på deras tips och killkompisen greps flera gånger. Han var omåttligt irriterad på tjejerna.

Till slut blev han placerad på ett behandlingshem, mer eller mindre mot sin vilja. "Nu får jag tacksamma mail från honom varje vecka", berättade tjejen.

Hennes kompis sade: "Visst man riskerar att förlora vänskapen när man skvallrar. Men om man inte skvallrar riskerar man att förlora hela vännen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar