tisdag 5 juli 2011

Livslångt missbruk eller döden

En väldigt viktig del i arbetet mot narkotika är att se till att de som fastnat i missbruk får hjälp att komma ur det.

En del behandling innebär att du behöver konfronteras med de känslor du bär på. Att bryta ett så starkt beroende som ett drogmissbruk eller en kriminell livsstil är svårt. Det kräver väldigt mycket av såväl den beroende som av omgivningen. Det finns många känslor som behöver upp till ytan, som behöver bearbetas och omvärderas.

Det handlar om de känslor av skam och skuld som kommer av att ha kränkt och utnyttjat andra, av att ha missbrukat andras upprepade förtroende. Det handlar också om de känslor som fick dig att börja med missbruket eller kriminaliteten. Det kan vara allt från dålig självkänsla till följd av mobbing och brist på kärlek och omsorg, över vilsenhet till tristess och ett sökande efter kickar.


Annan behandling innebär att du tar ett piller, som egentligen också är knark, men lagligt knark. Många människor har fått hjälp att ordna upp sina liva med dessa tabletter. De och deras omgivning är överlyckliga över att äntligen kunna sköta sina liv.

Om det var hela historien med subutex och metadon vore allt frid och fröjd. Men när man fixat till sitt liv på detta sätt, är det många som inte vågar sig på att försöka bli helt drogfria. Slutar man med substitutet, som också är ett beroendeframkallande knark, är man rädd att falla tillbaka i sitt olagliga missbruk igen. Och den rädslan handlar inte bara om att förlora sitt ordnade, nyktra liv.De löper stor risk att dö, om de slutar med sitt lagliga knark.

Det berättade Gerhard Larsson, regeringens utredare av narkotikavården, på ett seminarium i riksdagen för ett tag sedan. Risken för återfall efter avbruten substitutbehandling är överhängande. Och då kroppen vant sig substitutet är risken väldigt stor att den inte klarar av heroinet igen. Och att du därför mycket lättare får en dödlig överdos.

Att låta någon påbörja substitutsbehandling är alltså att döma den personen till livslångt missbruk av statligt knark. Jag kan tänka mig att det finns fall där detta är den enda vettiga utvägen. EFTER att man provat alla andra möjliga drogfria motivations- och behandlingsmetoder.

Därför vill jag se till att varje missbrukare har rätt till drogfri behandling.

Men tyvärr är det så att pillren snarast blir ett förstahandsval, även i Gerhard Larssons förslag. Piller, statligt knark, är mycket billigare för samhället att ta till än personalkrävande vård, mycket enklare för individen eftersom det gör att du kan undvika en del av de jobbiga känslorna du behöver bearbeta annars, mycket mer lukrativt för de läkemedelsföretag som säljer de vitt OCH de kriminella som säljer de svart.

Så vi har en kamp att vinna, för att åter se till att drogfri behandling är ett tillgängligt alternativ för alla missbrukare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar